Project

115 King William Street

  • 24 Office levels
  • 360 m2 site area
  • 92 metres high

The 92m high impressive building has changed Adelaide’s CBD forever, it boasts 26 storeys (including ground floor and single basement) and is one of the most iconic new Adelaide buildings.

Now pegged as one of the city’s most innovative business hubs, this building demonstrates the very fundamentals that SYNERGY CONSTRUCT is renowned for: stylish and elegant building projects. It was selected as a finalist in the 2018 Property Council of Australia/Rider Levett Bucknall Limited Innovation and Excellence Awards and received a letter of commendation from the Master Builders Association in the “ Commercial Projects over $25m” category in the same year.

Despite the unique circumstances of this project, we proudly delivered it seven weeks ahead of schedule. Not only is this a stunning outcome but safety statistics were exceeded throughout the entire project and SYNERGY CONSTRUCT overcame many challenges. Demolition of the existing building on the site was the first key challenge that had to be overcome on site. The building to the north of the site is approximately 140 years old, so extreme care was taken not to disturb it during demolition. This meant that heavy machinery could not be used, so the dismantling was completed by hand using jack hammers and hand tools.

During the tender period, SYNERGY CONSTRUCT redesigned the structure from a passively-reinforced concrete frame with a traditionally formed flat plate to a steel-framed building with load-bearing precast using Fielders Kingflor CF210 decking for the first time in Australia. This reduced the concrete, needed for each floor plate by approximately 40%.

Limited access on the 360 m2 site, required positioning the crane in the lift shaft for the duration of the construction. Although this approach is quite common in Sydney and Melbourne, we believe that this was the first time this had been done in Adelaide at the time. Installing and removing the tower crane, which was positioned in the central lift shaft of the core, was technically and logistically extremely difficult and was executed perfectly.

More Projects

See all Projects